Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Pieczone muszelki Mamma Mia!

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pieczony makaron ma charakterystyczny smak i zapach. Doskonale komponuje się z ulubionymi warzywami i mięsem.

Pieczone muszelki Mamma Mia! Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone muszelki Mamma Mia!

 

  • 250g makaronu muszelek Mamma Mia
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1/2 brokuła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Pieczone muszelki Mamma Mia!
Umyty filet z kurczaka pokroić na paski. Z oliwy, octu i przyprawy do kurczaka zrobić marynatę. Włożyć kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki. Brokuł wrzucić na gorącą posoloną wodę i gotować 5minut. Odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Surowy makaron wsypać na blaszkę, tak aby muszelki leżały jedna koło drugiej. Prażyć w piekarniku w 180*C przez 10minut, aż makaron będzie brązowy. Paprykę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się miękka. Papryczkę chili rozkroić, wyjąć nasionka i drobno pokroić. Cebulę,pokrojoną w kostkę, zeszklić i dodać razem z chilli do papryki. Usmażyć fileta z kurczaka. Wystudzony makaron włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby całkowicie go przykryła. Wsypać łyżkę soli. Od momentu zagotowania gotować ok 5 minut lub po prostu do miękkości. Do gorącego makaronu dodać podgrzanego kurczaka i wszystkie warzywa. Smacznego!
Pieczone muszelki Mamma Mia!
Rozłożyć makaron na blaszce i piec do lekkiego zbrązowienia.
Pieczone muszelki Mamma Mia!
Paprykę smażyć do miękkości i dodać zeszkloną cebulę.
Pieczone muszelki Mamma Mia!
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni.
Pieczone muszelki Mamma Mia!
Uprażony makaron zalać wodą i gotować do miękkości.