czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pieczone pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pączki świetnie sprawdzą się podczas Tłustego Czwartku, ale nie tylko:) Robi się je bardzo szybko i są o wiele mniej kaloryczne niż te tradycyjne, smażone.

Pieczone pączki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone pączki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pączki
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut. Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st. Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Pieczone pączki
Ciasto rozwałkowac, szlanką wycinac kółka
Pieczone pączki
Pączki ułożyć na blasze, odstawić by podrosły