zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczone papryki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ostatnio u nas spadła cena papryki więc zrobiłam faszerowaną. Oprócz mięsa dodałam kalafiora, pomidora i jeszcze inne dodatki i papryki wyszły pyszne.

Pieczone papryki z nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone papryki z nadzieniem

 

  • 9 średnich papryk
  • FARSZ :
  • 2 saszetki brązowego ryżu ( razem 200 g )
  • 250 g kalafiora
  • 450 g łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 1 duży pomidor
  • 200 g topionego serka ( smak dowolny )
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • chili

 

Sposób przygotowania:

Pieczone papryki z nadzieniem
Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne. Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić, rozciąć woreczki i wsypać ryż do miski, przestudzić. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa i dodać do schłodzonego ryżu. Następnie dodać cebulkę, pokrojonego w kostkę pomidora, drobno posiekanego kalafiora, natkę pietruszki i pokrojone w kostkę serki topione i na koniec przyprawy. Masę wymieszać i doprawioną masą napełnić papryki, które układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną. Naczynie przykryć, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 180 stopni. Od momentu zagrzania się piekarnika piec papryki 30 - 35 minut. Podawać na gorąco ( my lubimy z samym pieczywem ).
Pieczone papryki z nadzieniem
Etap 1 Przygotwac farsz do napełniania papryk
Pieczone papryki z nadzieniem
Etap 2 Farszem napełnić przygotowane papryki
Pieczone papryki z nadzieniem
Etap 3 Papryki ukladać w naczyniu żaroodpornym
Pieczone papryki z nadzieniem
Etap 4 Papryki upiec i podawać na gorąco

Tagi:

ryż papryka