Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pieczone pieczarki z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faszerowane pieczarki do obiadu lub osobne danie

Pieczone pieczarki z farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pieczarki z farszem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pieczarki z farszem
Boczek kroję w kosteczkę i smażę na oleju. Pieczarki dokładnie myję. Usuwam nóżki i ostrożnie wydrążam środek. Usunięty środek i nóżki z pieczarek dorzucam do boczku na patelnie, lekko solę i smażę aż boczek i pieczarki się zarumienią. Wydrążone kapelusze pieczarek obsypuję solą, pieprzem i bazylią (w środku i na zewnątrz). do każdego kapelusza wkładam kawałeczek sera fety a następnie na to usmażony farsz. Plaster sera kroję w cienkie paski i układam po dwa na krzyż na każdej pieczarce. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez kilka minut w temp 160C.
Pieczone pieczarki z farszem
usuwam nóżki i każdą pieczarkę delikatnie wydrążam
Pieczone pieczarki z farszem
boczek podsmażam z miąższem pieczarki i robię farsz
Pieczone pieczarki z farszem
do każdej pieczarki wkładam kawałek fety i tyle farszu ile się zmieści
Pieczone pieczarki z farszem
na każdą pieczarkę układam pokrojony w paski ser