Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pieczone pierogi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre,polecam na obiad.

Pieczone pierogi

Składniki:

Pieczone pierogi

 

  • 2szkl.mąki,
  • 2 jajka,
  • 15dag.masła,
  • 2 łyżki wody,
  • Farsz;
  • 1kubeczek fety w kostkach,
  • 10dag.białego sera,
  • 1\2pora,
  • 4pieczarki(duże)
  • 1\2strąka czerwonej papryki,
  • 1/2strąka żółtej papryki,
  • 1 żółtko,
  • 1\2pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi
Mąkę posiekać z masłem,dodać wodę i 1 jajko,dokładnie zagnieść,zawinąć w folię i wstawić ciasto na 30min.do lodówki. Warzywa pokroić w kostkę,podsmażyć na oliwie i przestudzić,dodać do nich żółtko,fetę,rozdrobniony biały ser i posiekaną natkę pietruszki,przyprawić do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.Ciasto cienko rozwałkować,szklanką wykroić krążki i na środku każdego nałożyć porcję farszu,złożyć i dokładnie zlepić.Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce,wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Piec w 180"C przez ok.20-25 min.