darexons

darexons

Kucharz
[Przepisów: 3]

Pieczone Pierogi Drożdżowe z Kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi... Cóż można więcej powiedzieć?

Pieczone Pierogi Drożdżowe  z Kapustą

Składniki:

Pieczone Pierogi Drożdżowe z Kapustą

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone Pierogi Drożdżowe z Kapustą
Na dzień wcześniej, zanim zaczniesz robić pierogi, pokrusz grzyby i zalej je wodą. Zrób ciasto: drożdże rozkrusz, dodaj cukier i odstaw, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlej śmietanę i mleko. Dodaj żółtko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj widelcem. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże, wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Przykryj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Tymczasem zacznij robić farsz.: białą kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 min. Dodaj kiszoną kapustę, posól, gotuj razem około 1h. Grzyby obgotuj w wodzie, w której się moczyły (ok. 10 min. od chwili, gdy się zagotują) i wrzuć do kapusty. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj do gotującej się kapusty z grzybami. Wymieszaj, zdejmij z ognia, odciśnij na sicie i przepuść, przez maszynkę. Przypraw do smaku, dodaj jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Ciasto cienko rozwałkuj, powycinaj kółka, pośrodku każdego ułóż porcję kapuścianego farszu i sklej. Upiecz na złoto i zjedz.
SMACZNEGO