Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Pieczone pierogi z cykorią radicchio

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciekawa wersja cykorii na gorąco.

Pieczone pierogi z cykorią radicchio Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pierogi z cykorią radicchio

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z cykorią radicchio
Wsypać mąkę do garnka. Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i wlać do mąki. Roztopić masło i dolewać stopniowo do wyrabianego ciasta. Wyrobić dobrze ciasto, żeby odchodziło od ręki i odstawić na pół godziny aby wyrosło. Ciasto rozwałkować na wysokość ok. 3-4 mm i wyciąć szklanką koła. Cykorię umyć i moczyć pół godziny w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odsączyć i wrzucić całe liście na gorące masło. Dusić aż wypuści sok a potem odparuje. Liście cykorii pokroić wymieszać z ricottą. Dodać drobno posiekaną szynkę. Posolić i popieprzyć. Na każde kółko ciasta nakładać odrobinę farszu, przykładać drugim krążkiem i dociskać. Nakłuć z wierzchu widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Pieczone pierogi z cykorią radicchio
szynki i ricotty.
Pieczone pierogi z cykorią radicchio
Cykorię radicchio wymoczyć w wodzie z sokiem zcytryny i udusić na maśle.
Pieczone pierogi z cykorią radicchio
Na każde kółko z ciasta nkładać farsz z serka
Pieczone pierogi z cykorią radicchio
cykorii oraz szynki.