Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pieczone pierogi z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierożki z cista drożdżowego, pieczone z jabłkami i cynamonem, są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam.

Pieczone pierogi z jabłkami

Składniki:

Pieczone pierogi z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z jabłkami
Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodać 1 jajko, rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek położyć cząstkę jabłka, oprószyć cynamonem, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.