iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczone pierogi z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne i chrupiące pierogi z kurczakiem z ciasta francuskiego - najlepsze podawane na ciepło.

Pieczone pierogi z kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone pierogi z kurczakiem

 

  • Nadzienie:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 różyczki kalafiora
  • 2 łyżki kukurydzy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • Dodatkowo:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z kurczakiem
Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z solą, sosem sojowym oraz pieprzem. Mięso wymieszać z rozdrobnionymi różyczkami kalafiora i tylko delikatnie przesmażyć na oleju. Patelnię zdjąć z palnika i dodać do niej pokrojone na cząstki pomidory, kukurydzę oraz pietruszkę, delikatnie wymieszać i przestudzić. Ciasto rozwinąć, pociąć na kwadraty 10cm na 10cm, na jednym z rogów ułożyć nadzienie, przykryć drugim i zlepić. Gotowe pierogi ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować ubitym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Piekarnik nagrzać do temp. 200st i piec pierogi do 15min. Podawać gorące z dodatkiem sałatki z pomidorów.
Pieczone pierogi z kurczakiem
Do mięsa dodać resztę składników i delikatnie wymieszać
Pieczone pierogi z kurczakiem
na jednym rogu ułozyć nadzienie i zlepić
Pieczone pierogi z kurczakiem
gotowe pierogi ułożyć na blaszce posmarować jajkiem