SUPERPRZEPIS

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami Więcej zdjęć (3)

Zapraszam na pyszne pierożki w nieco innej formie- po pierwsze są pieczone, a nie gotowane, a po drugie mają nietypowy kształt. Jedno jest pewne są smakowite i stosunkowo mało kaloryczne:)

Składniki:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami

 

  • Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g mąki razowej
  • 0k. 100 ml wody letniej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Farsz:
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 30 g serka wiejskiego lekkiego
  • 20 g mozzarelii light
  • 1 cebula
  • Sól, pierz
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami

Ciasto:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami
w misce wymieszać wszystkie sypkie składniki

Do miski wsypać obie mąki. Dodać sól, cukier, drożdże i tymianek, wymieszać.

Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać na jednolite ciasto.

Następnie wyrabiać ciasto około 4 minut, powinno być elastyczne o odchodzić od dłoni.

Przełożyć do miski, zabezpieczyć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Farsz:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami
do zeszklonej cebuli dodać szpinak i dusić do miekkości

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć około 2 minuty i dodać nie rozmrożony szpinak. Dusić do rozmrożenia.

Następnie całość dusić około 5-7 minut do odparowania płynów.

Doprawić solą, pieprzem i sosem.

Wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

ETAP 3:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami
szpinak wymieszać z dwoma rodzajami sera

Następnie mozzarellę pokroić w małą kostkę i razem z serkiem wiejskim dodać do szpinaku,wymieszać.

Wykonanie:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami
wyrośnięcie ciasto drożdżowe rozwałkować i wyciąć kawałki ciasta

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.

Rozwałkować na cienki placek i szklanką lub foremką w kształcie serduszka wycinać kształty.

ETAP 5:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serami
pierożki nadziewać farszem i zlepiać po dwa kawałki ciasta piec w 180 st

Na połowę serduszek nałożyć farsz. Nakryć pozostałymi i zlepić dobrze na brzegach.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15-20 minut.

Piec w 180 st około 20 minut.