WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne pieczone pierożki do barszczu wigilijnego i na przekąskę.

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami.

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami.
Grzyby namaczamy na noc, a rano gotujemy w tej wodzie i i drobno kroimy. Kapustę drobno kroimy i gotujemy w małej ilości wody. Gdy zmięknie, odlewamy,wyciskamy, studzimy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju dodając grzyby. Solimy i pieprzymy i smażymy kilka minut. Wszystko przelewamy do kapusty, mieszamy i doprawiamy. Z mąki, masła, śmietany i jajek zagniatamy ciasto i doprawiamy. Chłodzimy w lodówce dwie godziny, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Nadziewamy i formujemy pierożki. Pieczemy ok pół godziny w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami.
Farsz można zrobić dzień wcześniej, by smaki się przegryzły.
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami.
Ciasto zagniatamy, aż będzie odchodziło od ręki.
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami.
Mocno sklejamy brzegi pierożków. Możemy posmarować je jajkiem.
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami.
Pierożki pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż się przyrumienią.