bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Piersi marynowane są w wiśniówce, a pieczone z pomarańczami i suszoną żurawiną. Potrawa świetnie sprawdza się na uroczystym obiedzie.

Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i żurawiną

Składniki:

Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i żurawiną

Składniki

  • 2 piersi z kaczki ze skórą

 

 

 

 

Marynata:

  • 200 ml. wiśniówki

 

  • 100 ml. oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i żurawiną
Piersi z kaczki moczymy przez 2-3 godziny w osolonej zimnej wodzie - na litr wody dodajemy 2 łyżki soli.

Do miski wlewamy wiśniówkę i olej, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.

Skórę piersi nacinamy w kratkę i wkładamy do marynaty skórą do góry, wstawiamy do lodówki na noc.

Na zimnej patelni układamy odsączone piersi skórą do dołu i smażymy do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a skóra będzie mocno rumiana.

Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i obkładamy nimi piersi z kaczki.

Skórkę z połowy pomarańczy tniemy w cienkie paski i układamy na w naczyniu żaroodpornym, posypujemy suszoną żurawiną.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Upieczone piersi kroimy w plastry.

Na talerzu układamy pomarańcze, żurawinę i skórkę z pomarańczy z pieczenia kaczki, układamy pokrojone w plastry piersi.

Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.