Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

pieczone podudzia z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

soczyste podudzia z kurczaka, a do tego upieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej?

pieczone podudzia z ziemniaczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

pieczone podudzia z ziemniaczkami

 

  • podudzia kurczaka (ile kto ma, lub ile potrzebuje, ja miałam 4 podudzia),
  • ziemniaki (ilość jak w przypadku podudzi, miałam 7 ziemniaków),
  • 1-2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1-2 łyżki oleju + kilka łyżek masła,
  • przyprawy i zioła jakie lubicie, ja użyłam vegety, słodkiej papryki, przyprawy po kurczaka, majeranku i tymianku.

Sposób przygotowania:

pieczone podudzia z ziemniaczkami
Podudzia myjemy, osuszamy wrzucamy do woreczka do pieczenia.Dodajemy obrany czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę, olej, przyprawy i roztarte zioła. Zostawiamy na godzinę. Woreczek szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 30-40 minut W tym samym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Podgotowane i odcedzone ziemniaki wysypujemy na blachę do pieczenia ciasta, na nich układamy wyjęte z woreczka podudzia, cebulę i czosnek, polewamy tłuszczem z pieczenia mięsa, obsypujemy przyprawami i roztartymi ziołami, można dodatkowo położyć kilka łyżek masła. Pieczemy jeszcze około 15 minut .
pieczone podudzia z ziemniaczkami
podudzia wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy cebulę czosnek, zioła i przyprawy
pieczone podudzia z ziemniaczkami
pirczemy 30-40 minuy w temperaturze 180 stopni
pieczone podudzia z ziemniaczkami
ziemniaczki i podudzia pieczemy jeszcze około 15 minuy