0MasterChef0

0MasterChef0

Kucharz
[Przepisów: 4]

Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone podudzie z kurczaka w rękawie z ziołami i warzywami

Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach
Myjemy podudzia, przygotowujemy panierkę z ziół prowansalskich, szczypty soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz "odrobiny" oliwy, po czym panierujemy i nacieramy dokładnie. Czosnek obieramy, cebulę siekamy w piórka. Ziemniaki (mogą być w mundurkach - dobrze umyte) kroimy w tzw. "łódki". Wkładamy nasze podudzia do rękawa, ziemniaki, marchewkę, czosnek i cebulę i świeży tymianek - można zastąpić tym w proszku. Ważne by zrobić parę nakłuć w rękawie. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. i wkładamy do niego na ok. 50 min. i mamy prawie gotowy obiad :) Prawie - ponieważ zrobiłem biały sos, w którym znalazły się pieczarki, papryka czerwona, cebula i młode marchewki :) Podawać należy z wszelkiego rodzaju surówkami, ja osobiście zrobiłem z poszatkowanej kapusty pekińskiej, marchewki, cebulki drobno posiekanej i z dodatkiem śmietany 18-stki, wszystko zmieszane i przyprawione szczyptą soli, pieprzu i ziołami włoskimi. Smacznego :)
Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach
Nasz obiad po wyjęciu z piekarnika i rozcięciu rękawa
Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach
Składniki do białego sosu już się duszą :)
Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach
Przed włożeniem do piekarnika.. Cóż za piękny widok :)