przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne pieczone soczyste mięso z sosem z leśnych grzybów.

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

Składniki:

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

 

 

  • 250 ml śmietany kwaśnej
  • zielenina, np. natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym
Mięso najlepiej zamarynować poprzedniego dnia wieczorem. Jak? Mięso myjemy, następnie kroimy w ukośne plastry.Mieszamy oliwę,paprykę słodką, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz i sól, tak by powstała pasta, którą w miarę dokładnie smarujemy plastry mięsa, z obu stron. Wkładamy tak przygotowane polędwiczki do miski i odstawiamy na noc do lodówki-pod przykryciem. Wyjmujemy mięso z miski i obsmażamy krótko na bardzo rozgrzanej oliwie z obu stron. Wystarczy kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło.Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. .Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy około 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas na sos :) Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą teflonową patelnię. Oprószamy je solą i smażymy tak długo, aż będą miękkie i puszczą sok. Wlewamy na patelnię bulion i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do sosu.Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż sos się zredukuje do takiej gęstości, jakiej potrzebujemy. Upieczone polędwiczki polewamy sosem. Smacznego!

Tagi:

zioła