anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tak przygotowane pomidory są niezwykle aromatyczne. Można ich używać do zup i sosów, świetnie smakują z makaronem i na kanapce.

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

 

  • pomidory odmiany Lima - 1,5 kg
  • oliwa - 1 szk.
  • czosnek - 10 ząbków
  • bazylia suszona – 2 łyżeczki
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • oregano – 1 łyżeczka
  • skórka otarta z cytryny - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 6 łyżek
  • pieprz kajeński - ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie
Umyte, osuszone pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem. Układaj w wysmarowanych oliwą formach żaroodpornych skórką do góry. Oliwę wymieszaj z pozostałymi przyprawami, sokiem i skórką z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą mieszanką zalej pomidory i wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika i piecz 2-2,5 godziny w zależności od wielkości pomidorów. Po tym czasie formy z pomidorami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie zdejmij z pomidorów skórki. Połówki pomidorów układaj w wyparzonych i osuszonych słoikach. Zalej ziołowo-pomidorową oliwą pozostałą z pieczenia. Pomidory tak przygotowane są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też pasteryzować w słoikach 5 minut i wtedy znacznie dłużej przechowywać.
Pieczone pomidory w ziołowej zalewie
Zetrzyj skórkę z dokładnie umytej cytryny.
Pieczone pomidory w ziołowej zalewie
Umyte, osuszone pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem.
Pieczone pomidory w ziołowej zalewie
Powstałą mieszanką zalej pomidory i wstaw do piekarnika.
Pieczone pomidory w ziołowej zalewie
Piecz 2-2,5 godziny w zależności od wielkości pomidorów.