przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczone udka z imbirem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niby zwykły pieczony drób, jednak wyjątkowego smaku nadaje mu dodatek świeżego imbiru.

Pieczone udka z imbirem

Składniki:

Pieczone udka z imbirem

 

  • 6 udek kurczaka
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • olej lub oliwa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka- pół łyżeczki
  • majeranek -łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z imbirem
Mięso myjemy, osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub ewentualnie masłem. Przyrządzamy marynatę do kurczaka : mieszamy wszystkie przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir z odrobiną oleju. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 50 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć naczynie żaroodporne, by mięsko się ładnie przyrumieniło.