Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pieczone udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Często serwuję do obiadu udka z kurczaka z dodatkiem marchewki i cebulki. Czasem zmieniam jedynie warzywa i przyprawy, aby mięsko zyskało nowy smak.

Pieczone udka z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone udka z kurczaka

 

  • 2 udka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • ok. 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z kurczaka
Udka natrzeć przyprawami z dwóch stron (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka). Marchewkę pokroić w talarki, a cebulę w piórka. Do brytfanny włożyć udka oraz warzywa. Dodać pokrojone w kawałki masło, tak aby były równo rozłożone, a udka polać dodatkowo olejem. Warzywa lekko przyprawić. Włożyć do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 200°C.(Czas zależy od wielkości udek). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, aby mięso się przyrumieniło. Pozostały tłuszcz (masło) z pieczenia wykorzystać do polania np. ziemniaków.
Pieczone udka z kurczaka
Etap 1 Do brytfanny włożyć przyprawaione udka i pokrojone warzywa.