Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Pieczone udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pieczone udka z kurczaka w marynacie czosnkowej. Marynowane dobę i pieczone w piekarniku. Idealne do obiadu.

Pieczone udka z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone udka z kurczaka

 

  • udka kurczaka 3 szt
  • olej rzepakowy 0,5 szklanki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z kurczaka
W miseczce mieszamy olej z przyprawami, mieszamy. W tak przygotowanej marynacie pozostawiamy obtoczone udka nawet na dobę. Raz na jakiś czas można odwrócić udka my również górą były obtoczone w marynacie.

W brytfannie wyłożonej folią aluminiową układamy udka, polewamy marynatą i zawijamy górę folią. Pieczemy około 45minut w 180stopniach.

Odkrywamy z folii i pieczemy jeszcze kilka minut by podpiec skórkę. Podajemy do obiadu.
Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka w marynacie czosnkowej