Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone żeberka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marynowane całą noc, a następnie upieczone wieprzowe żeberka.

Pieczone żeberka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone żeberka

 

  • 4 porcje wieprzowych żeberek
  • 1,5 łyżki marynaty z gorczycą i kolendrą
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka
Olej przelać do miski. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs i naturalną marynatę do mięs z gorczycą i kolendrą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Żeberka (porcje po 1-2 kostki) dokładnie pokryć marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin (ja odłożyłam na całą noc). Zamarynowane mięso oprószyć solą i przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie folię rozciąć, rozsunąć jej brzegi. Zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni. Mięso piec dalej do zrumienienia (ok. pół godziny).
Pieczone żeberka
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Pieczone żeberka
Żeberka wieprzowe pokryte przygotowaną marynatą.
Pieczone żeberka
Zamarynowane mięso oprószone solą i przełożone do torebki do pieczenia.
Pieczone żeberka
Zamknięta torebka z mięsem ułożona w naczyniu do zapiekania.