anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczone żeberka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczone żeberka, to pomysł na smaczny, tani i nieskomplikowany obiad, który praktycznie „robi się sam”.

Pieczone żeberka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone żeberka

 

  • żeberka wieprzowe - 1 kg
  • cebula - 1 szt.

 

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka
Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone mięso pokroić na porcje i posmarować przygotowaną marynatą. Przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60-80 minut. W czasie pieczenia mięso obrócić 2-3 razy na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i piec, aż mięso będzie miękkie.
Pieczone żeberka
Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.