Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wieprzowe żeberka najpierw podgotowane, następnie zamarynowane w musztardzie z cynamonem i innymi przyprawami, a na koniec upieczone...

Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem
Żeberka umyć, podzielić na porcje, przełożyć do garnka, zalać wodą (tyle, żeby mięso było przykryte). Do mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Następnie żeberka wyjąć z wywaru, przestudzić. Musztardę dokładnie wymieszać z olejem, sosem chili i przyprawami. Marynatą pokryć podgotowane żeberka i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Podczas pieczenia mięso często polewać wywarem, w którym się wcześniej gotowało.
Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem
Podzielone na porcje żeberka zalane wodą i gotowane z dodatkiem przypraw.
Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki i wymieszane.
Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem
Podgotowane żeberka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem
Zamarynowane żeberka ułożone naczyniu do zapiekania i obłożone pokrojoną cebulą.