MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pieczone żeberka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostre żeberka pieczone z warzywami,

Pieczone żeberka z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone żeberka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka z warzywami
Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć solą. Przygotować marynatę mieszając sos pomidorowy (ewentulanie keczup) pieprz, pół papryczki chili, szczyptę cynamonu i szczyptę goździków. Nasmarować marynatą żeberka i odstawić na godzinę do lodówki. Żeberka przełożyć do brytfanki z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na kawałki i dorzucieć do żeberek. Obraną cebulkę przekroić na połówki i dodać do brytfanki z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Podlać niewielką ilością wody. Pieć w nagrzanym piekarniku przez 15 minut pod przykryciem, a potem kolejne 20 minut w odkrytej brytfance, żeby żeberka ładnie się zrumieniły.
Pieczone żeberka z warzywami
Żeberka pokroići natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki.
Pieczone żeberka z warzywami
Żeberka przełożyć do brytfanki wylanej oliwą z oliwek
Pieczone żeberka z warzywami
Dodać obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki
Pieczone żeberka z warzywami
Dodać marchewkę, cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku