Anka

Anka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Pieczone ziemniaczki z tymiankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaczki "palce lizać"

Pieczone ziemniaczki z tymiankiem

Składniki:

Pieczone ziemniaczki z tymiankiem

 

  • 6 dużych ziemniaków w łupinkach
  • olej do smażenia (2 szklanki)
  • łyżki), bazylia (pół łyżeczki), słodka papryka mielona (pół łyżeczki), sól (pół łyżeczki), pieprz (pół łyżeczki)
  • folia do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki z tymiankiem
Ziemnaczki myjemy i kroimy w kosteczkę (koniecznie zostawiamy je w łupinkach). Olej mieszamy z tymiankiem, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem, po czym dodajemy pokrojone ziemniaczki. Całość porządnie mieszamy. Foremkę wykładamy folią do smażenia i wylewamy do niej ziemniaczki z oliwą i przyprawami. Rozkładamy ziemniaczki w foremce, tak, aby mogły równomiernie się przypiec. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż ziemniaczki będą miękkie i lekko zarumienione. Smacznego!!!!