Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wegetariańskie danie .Można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie

Składniki:

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie

 

 

  • Na sos :

 

  • 20-30 kostek sera feta z zalewy solankowej na osobę ( po 10-15 na osobę )
  • 4 łyżki białego sera mielonego ( takiego jak na sernik- nie słodzonego )
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 ogórek
  • 1 roztarty ząbek czosnku ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego ( ja dałam jabłkowy )
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie
Ziemniaki obrać , większe przekroić na pół .Zalać osoloną wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odcedzić. Olej wymieszać z papryką mielona i szczyptą soli .Ułożyć w naczyniu do zapiekania ziemniaki i polać olejem .Wymieszać tak by ziemniaki pokryły się nim . Wstawić do gorącego piekarnika .Piec obracając ziemniaki w trakcie pieczenia 30-45 minut ( zależnie od wielkości ziemniaków ) .Gdy ziemniaki są już rumiane i miękkie dołożyć masło i piec jeszcze 5 minut. W tym czasie gdy ziemniaki się pieką zmieszać ser z jogurtem , oliwą i octem winnym .Ogórek utrzeć bez obierania na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko osolić i zostawić by puścił sok . Odcisnąć sok a ogórka dodać do sera . Wsypać natkę pietruszki , czosnek .Wymieszać .Doprawić solą i mielonym pieprzem . Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz , posypać kostkami fety. Osobno podać sos .( można też polać od razu ziemniaki sosem , ale moim zdaniem smaczniej jest nakładać sobie porcje sosu na ziemniaki i tak jeść .)