kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pieczone zieniaczki z golonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne danie obiadowe i choć z golonką to nie jest aż tak bardzo kaloryczne. Walorem są warzywa , które nadają całej potrawie dużo aromatu i smaku.

Pieczone zieniaczki z golonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone zieniaczki z golonką

 

  • 1 średnia golonka ok.40-60dag
  • 1kg ziemniaków młodych (najlepiej małych)
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • kawałek korzenia selera
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy, liść laurowy
  • olej
  • przyprawa do pieczonych ziemniaków

Sposób przygotowania:

Pieczone zieniaczki z golonką
Golonkę zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i gotujemy na pół miękko. Po czym wyjmujemy odkrawamy skórę z nadmiarem tłuszczu i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy, obsypujemy solą , pieprzem, przyprawą do ziemniaków i skrapiamy obficie olejem. Cebulę kroimy w pióra i wykładamy na ziemniaki. Marchew i seler ścieramy na tarce a natkę drobno siekamy. Wykładamy na cebule. Na wierzch układamy mięso. Naczynie żaroodporne nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C pieczemy ok.40min. po czym zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze 30min. Po upieczeniu wykładamy na talerza i posypujemy koprem.
Pieczone zieniaczki z golonką
Etap 1Ziemniaki obsypane przyprawami w naczyniu żaroodpornym
Pieczone zieniaczki z golonką
Etap 2odgotowana golonka obrana ze skóry.
Pieczone zieniaczki z golonką
Etap 3starkowana marchew i seler i posiekana natka pietruszki
Pieczone zieniaczki z golonką
Etap 4Wszystkie składniki potrawy w naczyniu.

Tagi:

przyprawy