Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pieczonka Duszonka ziemniaczki i cebula

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczonka to pyszny, aromatyczny dodatek do zup. Szczególnie pysznie smakuje z żurkiem, lub z kapuśniakiem - ja właśnie tak podaję :)

Pieczonka Duszonka ziemniaczki i cebula Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczonka Duszonka ziemniaczki i cebula

 

 

  • przyprawy:
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Pieczonka Duszonka ziemniaczki i cebula
Cebulę kroimy na półtalarki , sredniej grubości. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, przyprawiamy ją pieprzem.
Zimeiniaki obieramy, opłukujemy zimną wodą i kroimy na 5mm plastry. Kiedy cebula jest już sprężysta, rozkładamy ją na całej powierzchni patelni i układamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na ziemniaki sypiemy polowe zalecanej soli, pieprzu, majeranek. Natępnie znow warstwa ziemniaków i przyprawy plus tym razem ostra papryka także. ostatania warstwa ziemniaków pozostaje scuha.
Ustawiamy najmniejszy z mozliwych ogień i przykrywamy patelnie. Po 10 minutach mieszamy juz na patelni dokladnie calosc i przykrywamy znow na 10 minut. Później znów mieszamy i znów 10 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, cebula bardzo podatna, danie jest gotowe :) ja na koniec dodaje żółty ser i keidy się stopi, porcjuję. Smacznego !
Pieczonka Duszonka ziemniaczki i cebula
układamy pierwszą warstwę ziemniaków, jeden przy drugim
Pieczonka Duszonka ziemniaczki i cebula
przyprawiamy pierwszą warstwę i układamy następną
Pieczonka Duszonka ziemniaczki i cebula
podajemy z roztopionym żółtym serem , dodatek do kapusniaku :)