SUPERPRZEPIS

Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej Więcej zdjęć (5)

Na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej podstawą pieczonek są ziemniaki, kiełbasa, wędzony boczek i cebula. Niektórzy dodają marchewkę i kapustę.

Składniki:

Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 3 garście posiekanej, świeżej kapusty białej
  • 4 całe liście kapusty (do wyłożenia dna i wierzchu garnka)
  • 2 średnie cebule
  • 320 g boczku wędzonego
  • 2 laski cienkiej, dobrej kiełbasy
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1-2 łyżki koperku posiekanego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do bigosu (lub do ziemniaków)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Przed pierwszym użyciem żeliwny garnek trzeba wypalić. W tym celu należy najpierw umyć garnek ciepłą wodą z płynem, wypłukać, osuszyć dokładnie i wysmarować grubą warstwą oleju lub oliwy. Następnie postawić natłuszczony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać ok. 10-15 minut. Po czym zdjąć garnek z rusztu, ostudzić, umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i ponownie natłuścić olejem. Tak przygotowany garnek jest gotowy do użycia. Jeśli nie zastosujemy się do powyższych czynności garnek zacznie rdzewieć. Po opróżnieniu garnka z pieczonek, należy go umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i znów nasmarować olejem. Dzięki tej konserwacji naczynie będzie nam służyć długie lata. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w półcentymetrowe plasterki. Cebule obrać i posiekać w cienkie półkrążki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę lub słupki.Czysty i suchy garnek natłuścić dokładnie olejem. Na dno naczynia położyć liście kapusty. Następnie układać warstwowo:plastry ziemniaków posypane posiekanym koperkiem, solą, pieprzem,plastry marchewki oprószone słodką paprykąposiekaną kapustę posypaną przyprawą do bigosu, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym,pokrojona kiełbasa i boczekpółkrążki cebulii znów plastry ziemniaków... itd. Wierzchnią warstwę mają stanowić plastry ziemniaków, które należy dokładnie oprószyć przyprawami. Całość przykryć liśćmi kapusty. Założyć pokrywę i zamknąć naczynie. Postawić napełniony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać na ogniu ok. 1 godzinę 30 minut. Należy doglądać co jakiś czas czy ognisko nie wygasło.
Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Przed pierwszym użyciem garnka należy go wypalić
Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Dno garnka wysmarować olejem i wyłożyć liśćmi kapusty
Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Układam warstwowo poszczególne składniki w garnku
Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Garnek przykryć liśćmi kapusty i zamknąć pokrywką