Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczonki w ilości hurtowej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie nie tylko jest sycące, ale praktycznie robi się samo.

Pieczonki w ilości hurtowej. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczonki w ilości hurtowej.

 

Sposób przygotowania:

Pieczonki w ilości hurtowej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki grubości pół centymetra. Cebulę obieramy kroimy na cienkie piórka. Kiełbasę na plasterki podobnej grubości jak ziemniaki, tak samo boczek. Gęsiarkę lub inne naczynie o grubym dnie wykładamy plastrami boczku i posypujemy delikatem. Dzięki temu spód się ładnie zarumieni. Następnie układamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy i posypujemy przyprawami. Należy nie żałować majeranku dzięki temu potrawa będzie bardziej lekko strawna. I tak aż do wyczerpania składników. Wierzch ma być z samych ziemniaków posypanych przyprawami. Przykrywamy szczelnie, ustawiamy na małym ogniu i dusimy...wolno, a długo. Po około 90 min potrawa jest dobra.
Pieczonki w ilości hurtowej.
Ziemniaki kroimy na grubsze plasterki, aby nam się nie rozleciały podczas pieczenia.
Pieczonki w ilości hurtowej.
Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę natomiast w kostkę.
Pieczonki w ilości hurtowej.
Spód garnka wykładamy boczkiem lub wędzonym podgarlem.
Pieczonki w ilości hurtowej.
Dzięki sporej ilości ziół potrawa nabierze aromatu i będzie lżejsza do strawienia.

Tagi:

wędlina