Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczonki w zimowym wydaniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaki duszone w szczelnym garnku mają wiele nazw. Jedni mówią...prażonki, pieczonki, duszonki itd.

Pieczonki w zimowym wydaniu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczonki w zimowym wydaniu

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 szklanki kapusty pekińskiej
  • 20 dkg wędzonego podgardla
  • 30 dkg kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • łyżeczka czerwonego deliaktu

 

Sposób przygotowania:

Pieczonki w zimowym wydaniu
Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Kapustę drobno szatkujemy, najlepiej wykorzystać do tego jej twardą końcówkę. Cebulę kroimy w krążki i mieszamy z kapustą. Wędlinę jaką mamy ( można resztki) kroimy w kostkę. Pokrojonym w plastry podgardlem wykładamy spód gęsiarki i posypujemy delikatem. Na to dajemy warstwę ziemniaków, kapusty przyprawy i wędlina. Tak do końca aż wykorzystamy wszystkie składniki. Stawiamy na palniku aby podpiec spód i jak zacznie skwierczeć wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po godzinie sprawdzamy, jeśli ziemniaki są miękkie możemy podawać. Najlepiej smakuje z maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Pieczonki w zimowym wydaniu
Poszatkowaną cebulę i kapustę mieszamy razem.
Pieczonki w zimowym wydaniu
Wędlinę kroimy w taką kostkę jaka wielkość nam odpowiada.
Pieczonki w zimowym wydaniu
Gęsiarkę wykładamy podgardlem i posypujemy delikatem.
Pieczonki w zimowym wydaniu
Warstwami układamy poszczególne składniki, pamiętając o przesypywaniu przyprawami.

Tagi:

kielbasa