Spec

Spec

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pieczony bakłażan z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakłażany nadziewane mielonym mięsem - porcja na 4 osoby w sam raz

Pieczony bakłażan z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony bakłażan z mięsem mielonym

 

  • 2 bakłażany
  • ok 50 g startego żółtego sera
  • 1 cebulka
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeże oregano

Sposób przygotowania:

Pieczony bakłażan z mięsem mielonym
Bakłażany porządnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Miąższu nie wyrzucaj - będzie potzrebny Lekko go osól, tak samo jak wydrążone warzywo (na ściankach) Jak puści sok - odlej. Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem (na odrobinie oleju). Podsmaż mielone mięso i miąższ, wymieszaj wszystko. Dodaj koncentrat, odrobinę oleju (jeśli jest suche) i smaż jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodaj przyprawy. Nadziej 4 połówki bakłażana i posyp startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym przykryj folią aluminiową i jeszcze dopiecz (jeśli trzeba) 10 - 15 minut.
Pieczony bakłażan z mięsem mielonym
Bakłażana wydrąż, miąższ odłóż na bok - będzie potzrebny
Pieczony bakłażan z mięsem mielonym
Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oleju
Pieczony bakłażan z mięsem mielonym
Podsmaż mięso, miąższ bakłażana, połącz z koncentratem i przypraw
Pieczony bakłażan z mięsem mielonym
Bakłażany nadziej przygotowanym farszem, posyp serem i wstaw do piekarnika.