SUPERPRZEPIS

Pieczony budyń amaretto

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczony budyń amaretto

Pieczony budyń z ciasteczkami amaretto z dodatkiem kakao jest bardzo aromatyczny, kremowy, idealny dla wielbicieli słodkich migdałów.

Składniki:

Pieczony budyń amaretto

 

  • 750 ml mleka
  • 200 g ciasteczek amaretti
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 5 jaj
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Pieczony budyń amaretto

Przygotowanie budyniu

Pieczony budyń amaretto
Ciasteczka amaretti możemy zblendować lub zmielić na drobny pył.

Na początek zagotowujemy mleko, które odstawiamy do wystygnięcia.

Mieszamy rozdrobnione ciasteczka, 80 g cukru trzcinowego, 5 jaj, 1 żółtko i 30 g gorzkiego kakao.
Masę mieszamy tylko do połączenia się składników, nie możemy jej napowietrzyć.

Na koniec dodajemy ostudzone mleko. Całość miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy trzepaczką.

Pieczenie budyniu

Pieczony budyń amaretto
Formę z budyniem umieszczamy w większej formie wypełnionej wrzącą wodą.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Masę przelewamy do formy. Budyń pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut.

Dekoracja budyniu

Pieczony budyń amaretto
Budyń dekorujemy np.bitą śmietaną lub owocami.

Upieczony budyń odstawiamy do wystygnięcia, po czym schładzamy ok. 1-2 godzin.

Budyń wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.


Tagi:

budyń deser