grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Pieczony budyń z ricotty i migdałów bez glutenu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony budyń z ricotty i migdałów, bardzo lekki i puszysty deser przygotowany na bazie mąki migdałowej, bez glutenu.

Pieczony budyń z ricotty i migdałów bez glutenu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczony budyń z ricotty i migdałów bez glutenu

Budyń

  • 200 g ricotty
  • 35 g migdałów bez skórki
  • 40 g cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem

  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • płatki migdałów
  • świeże owoce

Sposób przygotowania:

Pieczony budyń z ricotty i migdałów bez glutenu

Przygotowanie budyniu

Pieczony budyń z ricotty i migdałów bez glutenu
Do upieczenia budyniu możemy wykorzystać foremki ceramiczne lub silikonowe.

Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od zmielenia na pył migdałów z cukrem.

Miksujemy ricottę z cukrem waniliowym. Dodajemy zmielone migdały. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po 1 żółtku.
Na koniec do masy z ricotty dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Całość delikatnie mieszamy.

Foremki do budyniu smarujemy masłem. Do foremek przelewamy masę budyniową.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Budynie pieczemy ok. 25 minut. Upieczone budynie odstawiamy do wystygnięcia.

Przed podaniem budynie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godzin.

Przygotowanie kremu

Miksujemy mascarpone z cukrem pudrem.

Budynie dekorujemy kremem, migdałami w płatkach oraz świeżymi owocami.