akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowy, pełnowartościowy obiad to w zimie podstawa. Naturalny ryż z warzywami i pieczonym w folii dorszem jest doskonałym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację. Polecam!

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

Składniki:

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

 

  • 1 torebka ryżu naturalnego
  • 300 g. warzyw na patelnie
  • 200-300 g. filetu z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb itp.)

Sposób przygotowania:

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami
1. Ryż ugotować jak zaleca się na opakowaniu. 2. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, zalać gorącą wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Doprawić do smaku. 3. Filet umyć, osuszyć i doprawić przyprawami. Dwa kawałki folii aluminiowej wysmarować oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć na niej kawałki filetu, a następnie dobrze zawinąć, tak aby podczas pieczenia nic nie wyciekało. Piec w 180st.C około 20-25 minut. Wyjąć i przełożyć na dwa talerze. Ryż i warzywa również. Smacznego!