Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieczony glazurowany schab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Glazurowany pieczony schab jest soczysty i jest pyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Jeśli więc szukacie przepisu na świąteczny obiad, lub wędlinę to zapiszcie sobie ten przepis – będziecie zadowoleni.

Pieczony glazurowany schab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony glazurowany schab

 

  • 1,5 kg schabu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • olej
  • Glazura:
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej

Sposób przygotowania:

Pieczony glazurowany schab
W salaterce łączymy ze sobą wszystkie przyprawy tj. paprykę słodką i ostrą, cumin, cynamon, sól i pieprz. Schab myjemy i osuszamy. Schab nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką przypraw i odstawiamy na minimum godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor schab. Obsmażony schab przekładamy do skropionego oliwą naczynia żaroodpornego, przykrywamy go szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut.

W czasie kiedy schab się piecze przygotowujemy glazurę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy musztardę – wszystko gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Glazurę zdejmujemy z ognia.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, usuwamy folię, mięso polewamy przygotowaną glazurą i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie mięso można już kroić. Jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, smacznego.
Pieczony glazurowany schab
Schab nacieramy przyprawami i odstawiamy na godzinę
Pieczony glazurowany schab
Zamarynowany schab obsmażamy na złoty kolor na patelni a potem pieczemy w piekarniku
Pieczony glazurowany schab
z musztardy, cukru i octu przygotowujemy glazurę
Pieczony glazurowany schab
Pod koniec gotowania schab smarujemy glazurą i pieczemy aż się zarumieni

Tagi:

schab mięso