dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pieczony halibut

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryba zapiekana z sosem z cebuli, ketchupu i majonezu. Ten sposób pieczenia ryby zapewnia soczysty i pyszny efekt.

Pieczony halibut Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony halibut

 

  • 40 dag halibuta
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pieczony halibut
Rybę umyłam, osuszyłam, podzieliłam na cztery kawałki i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym łyżką masła. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej i masło, wrzuciłam cebulę , doprawiłam solą i pieprzem i podsmażyłam 3 minuty. Następnie dodałam ketchup i tymianek, wymieszałam, dusiłam minutę. Na koniec dodałam majonez, całość wymieszałam i rozłożyłam na rybie. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam przez 25 minut.  
Pieczony halibut
Posiekaną podduszoną cebulę łączę z ketchupem
Pieczony halibut
Do sosu dodaję także tymianek oraz majonez i ...
Pieczony halibut
... zalewam nim rybę tuż przed wstawieniem do piekarnika