iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczony jesiotr z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to propozycja wykwintnego obiadu, który z powodzeniem może być daniem głównym przy świątecznym stole.

Pieczony jesiotr z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczony jesiotr z warzywami

 

  • jesiotr o wadze max 3 kg
  • 1 brokuły
  • 2 sztuki pietruszki korzeniowej
  • 2 strąki papryczki chili czerwonej i jeden zielonej
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 strąk papryki żółtej
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek natki kopru
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczony jesiotr z warzywami

Przygotowanie warzyw

Pieczony jesiotr z warywami
Pietruszka powinna być pokrojona w grube paski.

Korzenie pietruszki obieramy, a następnie kroimy w grube paski.

Przygotowanie warzyw

Pieczony jesiotr z warywami
Papryki powinny być pokrojone na duże części, a papryczki chili w paski.

Żółte papryki kroimy w duże części. Papryczki chili czerwone kroimy w paski.

Przygotowanie warzyw

Pieczony jesiotr z warywami
Kukurydza powinna być podzielona na kawałki.

Kukurydze gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie dzielimy na kawałki, kapary odsączamy, papryczkę chili zieloną zostawiamy w całości.

Przygotowanie jesiotra

Pieczony jesiotr z warywami
Ryba powinna być włożona do dużej brytfanny.

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy go solą, pieprzem ziołowym i polewamy oliwą, od wewnątrz i zewnątrz. Koper i drobno pokrojoną jedną cebulę wkładamy do wnętrza ryby. Układamy jesiotra w dużej brytfannie. Wkładamy kawałki brokuła, kolby kukurydzy, papryki, papryczki chwili, korzeń pietruszki, szczypior, natkę pietruszki.

Przygotowanie sosu

Pieczony jesiotr z warywami
Jesiotr powinien być dokładnie zakryty sosem

Pomidory należy zagotować, dodajemy czosnek, posiekaną jedną cebulę, masło, posiekany koper, ziele angielskie, listki laurowe, musztardę francuską, kapary. Przestudzonym sosem zalewamy rybę. Następnie przykrywamy wierzchem i pieczemy przez 1 godzinę w temp. 170 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 15 minut. Podajemy rybę z warzywami. Możemy upiec do jesiotra ziemniaki i podawać z surówką z kapusty.