halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Pieczony kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z mięsa mielonego wieprzowego można przygotować wiele dań . Jednym z nich jest kalafior pieczony nadziewany mięsem mielonym.

Pieczony kalafior

Składniki:

Pieczony kalafior

 

  • kalafior 1 sztuka
  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka
  • ser żółty 15 dag
  • masło do smarowania naczynia
  • bulion warzywny 60 ml

Sposób przygotowania:

Pieczony kalafior
Do mięsa mielonego wieprzowego dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą, przyprawą do mięsa oraz pieprzem, ponownie wymieszać.Kalafiora umyć.Następnie ugotować w całości w osolonej wodzie do smaku. Gotujemy ok 10-15 minut.Wyjąć kalafior , przestudzić.Do kalafiora od spodu nałożyć mięso mielone w każde miejsce, czyli otwory kalafiora. Resztę mięsa położyć na wierzchu.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kalafiora. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć kalafiora, wlać bulion warzywny. Następnie włożyć do piekarnika.Pieczemy kalafiora w nagrzanym piekarniku 190 stopni około godziny.