dajanecka

dajanecka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Pieczony karaś srebrzysty/bękart

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony delikatny bękart

Pieczony karaś srebrzysty/bękart Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony karaś srebrzysty/bękart

 

  • 5 sztuk bękart ,
  • 4 sztuki cebula ,
  • 2 pęczki natka pietruszki ,
  • 5 ząbków czosnek ,
  • 1 sztuka sok z cytryny ,
  • 5 łyzek masło ,
  • do smaku Sól

Sposób przygotowania:

Pieczony karaś srebrzysty/bękart
Bękarta musimy oczyścić, usunąć wnętrzności, odciąć łeb. Opłukać dokładnie. Następnie cebulę obraną, pokrojoną dodajemy do ryby, dodajemy opłukaną natkę pietruszki. Odstawiamy na minimum 2-3 godziny, najlepiej na noc . Następnie usuwamy cebulę. Do masła wyciskamy obrany czosnek. Posypujemy rybę solą, a masło z czosnkiem wykładamy do środka. Jeżeli nam trochę zostanie możemy położyć na wierzch ryby. Zawijamy ją w rękaw pieczeniowy. Wykładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp 180 stopni.
Pieczony karaś srebrzysty/bękart
przygotowanie natki , opłukanie, pokrojenie cebuli
Pieczony karaś srebrzysty/bękart
Etap 2
Pieczony karaś srebrzysty/bękart
wyłożenie natki pietruszki już opłukanej do środka
Pieczony karaś srebrzysty/bękart
wyłożenie ryby do rękawa pieczeniowego i zamknięcie