Pieczony królik

Królik « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Pieczony królik offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1742
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pieczony królik
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Pyszny pieczony króliczek


trudność: łatwe
czas:

Pieczony królik - SKŁADNIKI:

  • 1 królik ( 2,5 kg )
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Pieczony królik - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczonego i umytego królika pokroić na kawałki i umieścić w misce.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry, dodać do mięsa.
Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
Marynatą zalać kurczaka, chwilę mięso masować z marynatą.
Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 godzin.
Po upływie tego czasu mięso bez cebuli przełożyć na blachę do pieczenia.
Na blaszce ustawić miseczkę z wodą.
Królika piec w temperaturze 175-180 stopni przez 80 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczony królik (strona 1 z 1)  
iwi69

iwi69
offline

2010-10-10 22:46
Bardzo lubie krolika przepis w ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
kamil80

kamil80
offline

2010-10-15 19:05
Przepis ciekawy, ale zastanawiam się czy to na kurczaka czy królika - "Marynatą zalać kurczaka" czy może bezmyślne kopiuj - wklei
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-10-16 13:55
kamil80 napisał(a):

Przepis ciekawy, ale zastanawiam się czy to na kurczaka czy królika - "Marynatą zalać kurczaka" czy może bezmyślne kopiuj - wklei

Rzeczywiście pomyłka w opisie, dopiero teraz ją widzę. Zdecydowanie jest to przepis na królika, nie kurczaka. I nie jest to żadne "bezmyślne kopiuj - wklei ".
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem
Królik w sosie śmietanowym Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin
Comber z królika z pieczarkami Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku Królicze nogi w paprykowym sosie
Delikatne mięso z królika Pieczony królik z boczniakami Królik z pieczonymi warzywami z nutą pomarańczy

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane