zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1960]

Pieczony królik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny pieczony króliczek

Pieczony królik

Składniki:

Pieczony królik

  • 1 królik ( 2,5 kg )
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Sposób przygotowania:

Pieczony królik

Oczyszczonego i umytego królika pokroić na kawałki i umieścić w misce.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry, dodać do mięsa.
Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
Marynatą zalać kurczaka, chwilę mięso masować z marynatą.
Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 godzin.
Po upływie tego czasu mięso bez cebuli przełożyć na blachę do pieczenia.
Na blaszce ustawić miseczkę z wodą.
Królika piec w temperaturze 175-180 stopni przez 80 minut.