Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczony królik z boczniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatne i rozpływające się w ustach mięso królika ze smacznymi, maślanymi boczniakami. Wszystko podane z żółtym ryżem.

Pieczony królik z boczniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony królik z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Pieczony królik z boczniakami
Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w małej miseczce. Czosnek przeciskając przez praskę. Królika pokroić na porcje, umyć i natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez 1 1/2 godziny w 170*C. Pod koniec można zdjąć pokrywę, żeby się przyrumienił. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę (u mnie czerwona), dodać czosnek i boczniaki. Wcześniej należy je umyć i osuszyć. Większe kapelusze rozkroić. Posolić. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Można podlać odrobiną wody spod królika, żeby boczniaków zbytnio nie wysuszyć. Podać z żółtym ryżem i pieczonym królikiem. Smacznego!
Pieczony królik z boczniakami
Oczyszczonego i pokrojonego królika natrzeć przygotowaną marynatą.
Pieczony królik z boczniakami
Cebulę usmażyć razem z boczniakami na maśle.