Pieczony królik ziołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Duszona marchewka podana z królikiem idealnie podkreśla jego smak

Pieczony królik ziołowy

Składniki:

Pieczony królik ziołowy

 

  • 1 tuszka z królika
  • ok. 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka (z górką) soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • po 1 łyżce posiekanego koperku, natki pietruszki, tymianku i bazylii

Sposób przygotowania:

Pieczony królik ziołowy
Wodę wymieszać z solą, pieprzem i ziołami. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć umytą wcześniej tuszkę z królika i odstawić na noc do lodówki. Na ok. godzinę przed planowanym obiadem tuszkę włożyć w rękaw do pieczenia i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać z duszoną marchewką i ryżem.

Tagi:

mięso danie