bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pieczony kurczak (2)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To był eksperyment, kurczak pieczony w całości w panierce jak do kotleta.

Pieczony kurczak (2) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczony kurczak (2)

 

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak (2)
Kurczaka umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Odstawić np na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190st, włożyć kurczaka na ruszt postawiony na brytfance. Piec przez 40 minut. Następnie wyjąć, obtoczyć dokładnie w mące, posmarować jajkiem, obsypać dokładnie bułką tartą. Wstawić ponownie do piekarnika na ruszt, obłożyć wiórkami masła i piec kolejne 30-40minut, do zrumienienia i miękkości. Co jakiś czas polać sosem z pieczenia lub smarować rozpuszczonym masłem. Jeśli macie kurczaki małe takie na 1 osobę, to można pominąć etap pierwszego pieczenia, tylko od razu je obtoczyć w mące, jajku i bułce i tak piec przez 50 minut.
Pieczony kurczak (2)
Pieczony kurczak w panierce z bułki tartej