kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną skórkę i soczyste mięso.

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy

Składniki:

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy

podstawowe

  • 1 kurczak ok. 2 kg
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, czarny pieprz
  • ½ cytryny
  • ½ cebuli

 

  • glazura:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi.

Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy. Piec w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony.

Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i posmarować kurczaka.

Po upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym czasie można go pokroić.

Tagi:

mięso kurczak