Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczony kurczak miodowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny i soczysty kurczak ,z bardzo chrupiącą skórką.Lekko słodkie i paprykowe mięso.Możemy podać z ulubionymi dodatkami np.ziemniakami,ryżem i ulubioną surówką.

Pieczony kurczak miodowo-paprykowy

Składniki:

Pieczony kurczak miodowo-paprykowy

 

  • 1 kurczak (waga około 2 kg )
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka w proszku
  • miód prawdziwy (3-4 łyżki )
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak miodowo-paprykowy
1.Kurczaka oczyszczamy,myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. 2.Następnie kurczaka nacieramy solą,pieprzem i słodką papryką w proszku,za pomocą pędzelka kurczaka lekko smarujemy olejem. 3.Kurczaka układamy na blaszce do pieczenia,podlewamy olejem i odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce. 4.Po tym czasie kurczaka pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia i miękkości mięsa. 5.Pod czas pieczenia kurczaka od czasu do czasu polewamy wywarem z pieczenia,mięso wtedy będzie bardziej soczyste. 6.Pod koniec pieczenia za pomocą pędzelka całego kurczaka smarujemy miodem.