eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Pieczony łosoś pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne danie na każdy dzień. Łosoś po upieczeniu nie jest ani suchy, ani mokry, po prostu idealny. Polecam!

Pieczony łosoś pod pierzynką

Składniki:

Pieczony łosoś pod pierzynką

 

  • 500g filet z łososia
  • 5 łyżek śmietanki 18%
  • 2 małe cebulki
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyzki siekanego kopru
  • trochę soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś pod pierzynką

ETAP 1:

Pieczony łosoś pod pierzynką

Z łososia usuwamy ości (np. za pomocą pęsety. Są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie, patrząc od kręgosłupa) i dzielimy na porcję. Lekko solimy i posypujemy pieprzem. Następnie całość polewamy sokiem z cytryny. Najlepiej zostawić na ok 15 min. (niekoniecznie)

ETAP 2:

Pieczony łosoś pod pierzynką

Oliwką smarujemy naczynie. Układamy w nim łososia. Na każdą z nich posypujemy grubą warstwę cebuli i kopru (użyłam mrożonego).

ETAP 3:

Pieczony łosoś pod pierzynką

Do naszej "pierzynki" musimy wymieszać śmietankę z 2 łyżeczkami chrzanu.

ETAP 4:

Pieczony łosoś pod pierzynką

Na łosoś, który znajduje się już w naczyniu, polewamy (starając się, aby było równomiernie) przygotowaną "pierzynkę".

ETAP 5:

Pieczony łosoś pod pierzynką

Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. W stawiamy naczynie do piekarnika (oczywiście bez przykrycia).
Pieczemy ok. 20-25 min.