iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pstrąga najlepiej podawać na świeżej rukoli. Wygląda wtedy bardzo apetycznie. Do tego dekoracja z cytryn lub limonki.

Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej

 

  • 1 duży pstrąg (około 700 gramów),
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • 7 dużych plastrów szynki prosciutto,
  • 1/3 małej cebulki,
  • sok z połowy limonki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej
Rybę należy bardzo dokładnie wyczyścić, umyć oraz osuszyć. Następnie natrzeć dokładnie o obficie startą papką cebulową. Obsypać solą oraz pieprzem. Pomidory siekamy w małą kostkę.Pstrąga kładziemy na folii i polewamy sokiem z limonki. Napychamy go pomidorami. Owijamy bardzo ciasto szynką parmeńską. Smarujemy po całości oliwą. Pieczemy zakrytego przez 20 minut. Przed wyjęciem otwieramy folię i chwilę podpiekamy rybę.
Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej
Pomidory wyjete z zalewy i drobno posiekane.
Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej
Faszerowanie pstrąga posiekanymi pomidorami.
Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej
Kawałek upieczonego i nafaszerowanego pstraga.

Tagi:

szynka pstrąg