eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1206]

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tym razem przygotowałam pieczony w piekarniku schab faszerowany ugotowanymi jajkami owiniętymi szynką i szpinakiem.

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami

Składniki:

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami

mięso

  • 1.5 kg szerokiego schabu

farsz

  • 20 dkg szynki w plastrach
  • 5 dkg świeżego szpinaku bebe
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 czerwonej papryki

przyprawy

  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami

przygotowanie farszu

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami
Na folii rozłożyć plastry szynki żeby nachodziły na siebie.

Szynkę rozłożyć na folii aluminiowej tak żeby plastry nachodziły na siebie.

przygotowanie farszu cd

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami
Na plastrach szynki rozłożyć liście szpinaku.

Szpinak opłukać i osuszyć.Na szynce rozłożyć szpinak.

przygotowanie farszu cd

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami
Na szpinaku rozłożyć paprykę i obcięte jajka.

Z jajek odciąć końcówki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na szpinaku rozłożyć paski papryki i jajka. Całość ciasno zwinąć, zapakować w folię aluminiową i włożyć do zamrażalki żeby rolada lekko się zmroziła.

przygotowanie schabu

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami
W opłukanym i osuszonym schabie naciąć szeroką dziurę.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku schabu wyciąć ostrym, długim nożem szeroki otwór.

przygotowanie schabu cd

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami
Wymieszać przyprawę do mięs, czosnek i sól.

Przygotować przyprawę do mięs, czosnek granulowany, sól i wymieszać.

przygotowanie schabu cd

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami
Posmarować środek schabu i roladę olejem i wcisnąć ją do środka.

Środek i powierzchnię schabu natrzeć wymieszanymi przyprawami. Wyjąć roladę z zamrażalki, posmarować ją i środek schabu olejem. Roladę wcisnąć do środka schabu i związać go wzdłuż sznurkiem bawełnianym, żeby jajka nie wyszły podczas pieczenia.

przygotowanie schabu cd

Pieczony schab Eli faszerowany jajkami

Na patelni rozgrzać 8 łyżek oleju i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Schab razem z olejem włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 80 minut, co jakiś czas polewać wodą, później powstałym sosem. Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze około 30 minut i piec aż schab się zrumieni. Wystudzony schab pokroić w plastry i podawać.

Smacznego!