paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Pieczony schab z zieleniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone mięso z estragonem,natką pietruszki i bazylią. Ja podaje zarówno z ziemniakami jak i z chlebem

Pieczony schab z zieleniną

Składniki:

Pieczony schab z zieleniną

 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 0,5 szklanki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii,
  • 2 łyżki estragonu,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab z zieleniną
Schab myjemy,osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny zmieszanym z octem winnym. Odstawiamy na godzinę do lodówki.Po godzinie schab wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Wyjmujemy,czekamy aż przestygnie i nacieramy pieprzem. Wkładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku aż do zarumienienia. Natkę pietruszki,estragon i bazylię mieszamy ze skórką z cytryny i 1 łyżką oleju. Zieleniną zakrywamy mięso 20 minut przed końcem pieczenia i przykrywamy folią aluminiową.

Tagi:

beza schab bezy