zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczony szczupak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W końcu mojemu mężowi udało się złowić szczupaka. Co prawda nie jest potężny ale taki w sam raz na posmakowanie. Zasmakował nam pieczony okoń więc i szczupaka upiekłam.

Pieczony szczupak

Składniki:

Pieczony szczupak

 

Sposób przygotowania:

Pieczony szczupak
Szczupaka oskrobać, wypatroszyć, dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć potem solą i pieprzem cytrynowym cała rybę, wewnątrz także. Masło lekko zmiękczyć i oblepić nim zioła, które należy umieścić w powłoce brzusznej szczupaka.

Z obu stron naciąć ukośnie rybę, co pomoże się ładnie upiec w środku. Zamarynowanego szczupaka szczelnie zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na noc.

Następnego dnia przełożyć rybę na papier do pieczenia i zawinąć tak aby soki nie miały możliwości wypłynięcia. Szczupaka piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Podawać na gorąco. 



Tagi:

ryba danie